ORGANIC Mąka z ciecierzycy ekologiczna (900g) - BIO
Masa netto: 900g
Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA
Pochodzenie: Polska
Skład: mąka z ciecierzycy*
*składniki pochodzenia ekologicznego
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1417/337
Białko (g): 19
Węglowodany (g): 44
W tym cukry (g): 2,3
Tłuszcz (g): 5,9
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,1
Sól (g): 0,09
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
Przepis
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
1 szklanka mąki z ciecierzycy
¾ szklanki wody
2 łyżki oliwy extra vergine
10-15 pomidorków koktajlowych
½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki suszonej cebuli
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.
Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.