(18+) Wino czerwone la troubadelle wytrawne bio 0,75 l
OPISWino czerwone, wytrawne. Łagodne i świeże, o aromatach wiśni i jagód, z lekką nutą gorzkiej czekolady. Zawartość alkoholu: 13 % objętościowo. Zawiera SIARCZYNYZALECANE SPOŻYCIEPasuje do warzyw, pasztecików i sera. Temperatura podawania 16 - 18 °CZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze poniżej 20 °C
Certyfikat BIO: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Przepis
SKŁADNIKI: Czas przygotowania 40 min ; 2 porcje
- stek cielęcy ekologiczny 1 opakowanie (2 steki)
- 3 marchewki ekologiczne
- 1 duży por ekologiczny
- ziemniaki ekologiczne ok. 0,25 kg
- 2 czerwone cebule ekologiczne
- tymianek 4 gałązki świeżego lub szczypta suszonego
- szałwia - 2 listki
- czosnek - 1 główka
- miód spadziowy - 40 g
- białe wino - 0,2 l
- czerwone wino - 0,5 l
- sól morska do smaku
- pieprz biały do smaku
Sposób przygotowania: Stek cielęcy zamarynować w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawić na 24 godz. do pełnego zamarynowania. Obsmażyć i wstawić do pieca, zalać sokiem z marynowania, piec przez 2 godz. w 110oC. Po wyjęciu mięsa z pieca odlać sok z pieczenia, dodać do niego czerwone wino i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa i ziemniaki ugotować, następnie obsmażyć z cebulką i karmelizować w miodzie spadziowym. Stek pokroić, warzywa poukładać na płaskim talerzu, polać sosem i udekorować gałązkami tymianku.