Składniki:
karob jasny* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Opis:
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
W smaku karobu można doszukać się nut cynamonu, karmelu, a nawet kakao, choć nie będzie on tak wyraźny jak w owocach kakaowca.
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.
SKŁADNIKI:
- ciecierzyca w zalewie (400g)
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki masła orzechowego
- przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
- 1 łyżka karobu lub kakao cukier/ ksylitol/ erytrytol do smaku (u mnie 4 łyżki)
PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki. Produkty polecane do tego przepisu:
Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl